Durven en doen! 11 acties om je dromen waar te maken

Durven en doen! 11 acties om je dromen waar te maken

Durven en doen: 11 acties om je dromen waar te maken

Hoe vaak zitten we in ons hoofd, maken we plannen (maar maken ze niet af), hebben we de wildste ideeën maar spelen op veilig want we durven ze niet uitvoeren. Durven en doen??? Dikwijls gebeurt het (niet) uit angst omdat dat idee of project het niet perfect is  en ook nooit kan zijn want we zijn immers mensen en die maken fouten. We vertonen uitstelgedrag en willen eerst nog wat meer weten, onderzoeken, leren, twijfelen, zeggen “wil ik dit wel??”, en voor we het weet steekt alles in de zoveelste map in de bureaulade. Verborgen, voor iedereen en vooral voor jezelf.

Herkenbaar? Vast wel, tenzij je behoort tot de minderheid die geleerd heeft om elke taak af te maken. Het is natuurlijk zeer veilig, dit uitstelgedrag, want niemand kan je beoordelen, veroordelen en bekritiseren vanwege het gedane werk. Erover praten alleen brengt helaas niks op, met dromen alleen bouw je alleen luchtkastelen en wie kan daar in wonen?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je iets bereikt, dat je je plannen en je dromen eindelijk waarmaakt?

Begin met de eerste stappen: durven en doen! Er is altijd een beetje moed voor nodig om uit de schaduw te treden, om jezelf te laten zien aan anderen. Wat wil je al zolang doen maar je durft er niet goed aan beginnen? Welke stappen wil je nu eindelijk zetten?

Hier heb je 11 acties om je te helpen je dromen waar te maken:

1 : Begin eraan!

NU, als in VANDAAG! Voel je het al in je buik kriebelen? Goed zo, dat is de energie die verandert.

Zet vandaag al een klein doel, iets haalbaars. Is je doel bv een wereldreis maken, ga dan al opzoeken hoe je dit kunt verwezenlijken, lees blogs van mensen die het je al voor deden zodat je inspiratie kan opdoen en enthousiast wordt!

2 : Stop met “klein denken”

Iedereen heeft zijn eigen talenten en gaven. Die kunnen voor iemand heel veel betekenen dus je hoeft je niet per se kleiner voor te doen dan je bent. Ga voor de volle 100 procent want zoals de reclame zegt: jij bent het waard!

3 : Als je valt, faalt, klop je kleren af en begin opnieuw

Elk succes is een aaneenschakeling van falen en weer opnieuw beginnen. Succesvolle mensen weten dit! Steve Jobs (Apple) werd op een gegeven moment ontslagen, maar  hij ging niet bij de pakken neerzitten en werd één van de rijkste en meest succesvolle ondernemers.

4 : Is er mis gegaan? Gedane zaken nemen geen keer, een schuldige gaan zoeken is vaak alleen tijdverlies. Leer ervan

Get over yourself!! Ga niet in een hoekje zitten wenen maar probeer opnieuw en leer van wat er mis ging. Misschien ging je met de verkeerde instelling of zelfs met de verkeerde partners in zee!

5 : Vier elk succes, hoe klein ook, met je partner

Leer ook kleine successen te vieren bv je hebt je eerste blog geschreven of je hebt voor het eerst 5km gelopen! Deel het met je partner, je kinderen. Ook zij mogen delen in die vreugde.

6 : Zet je doelen zo concreet mogelijk uit

Als jij een marathon wil gaan lopen kan je dat nog niet morgen doen. Dan begin je eerst met bv 5 km lopen. Je gaat een plan uitstippelen waar en hoeveel je gaat lopen en hoe vaak per week. Hoeveel weken en maanden heb ik nodig om mijn doel te bereiken?

7 : Plan de weg naar je doel in kleinere haalbare stappen, zo wordt het overzichtelijker en kleinere doelen worden sneller gehaald

Om in hetzelfde voorbeeld van de wereldreis te blijven: waar ga je starten en waar wil je vervolgens naartoe  reizen. Neem je iemand mee? Heb je al verlof genomen voor die periode? Stippel je reisweg uit met kleine tussenstappen. Zoek bv uit waar je de gepaste reiskledij vindt.

8 : Stap UIT je comfortzone! Succes ligt erbuiten

Wil je echt een stap verder gaan en een droom waar gaan maken? Check wat je nodig hebt, vertel het anderen en vraag hen jou eraan te herinneren wat je van plan bent! Doe om te beginnen iets dat je normaal nooit zou doen: bv zing een liedje op straat, kies voor 2 verschillende kleuren sokken, doe eens iets geks! Gaat je dit te ver zoek dan iets waarbij je echt uit je comfortzone moet stappen, geef bv een lezing! Ga op reis naar een land waar je nog nooit geweest bent. Neem eens een andere weg op weg naar huis. Begin met kleinere stappen en durf al eens een risico te nemen.

9 : Plan je agenda en hou je eraan

Neem elke dag  je agenda vast en plan wat je echt wil uitvoeren. Een te lange “to do” lijst werkt niet. Zet er niet meer dan 6 verschillende taken in. Begin met de belangrijkste eerst en werk die af. Na elke afgewerkte taak vink je af en neem je even kort pauze. Wandel even rond, maak je hoofd leeg en begin met de volgende taak.

10 : Deel je plannen met andere mensen, ze kunnen je stimuleren om ze uit te voeren

Als je wil stoppen met roken is het beter om iedereen in te lichten! Zo kunnen ze je stimuleren om het vol te houden. Misschien willen ze wel meedoen? Sommigen delen graag de tips waar zij iets aan hadden.

11 : Zorg dat er een mooi evenwicht is tussen jouw werk en ontspanning, tussen werk en privé

Vaak is het zo dat de tijd die je in iets steekt niet in evenwicht is met de energie en tijd die je steekt in je gezin, partner of vrienden. Probeer daar een gezond evenwicht in te vinden. Neem je agenda en streep regelmatig een dag volledig door waarop je niks “doet” qua werk maar waarop je leuke dingen onderneemt waar je van ontspant.

Dus … durven en doen is de boodschap! Wacht niet, maar werk actief aan je welzijn.

Heb je vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@avalonbelgium.be!