Ontwerp zelf je Yin-Yang tekening

Yin-Yang tekeningHet Yin-Yang symbool komt uit de Chinese Tao en het is een Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit. Tao staat voor het universum, het alles. Volgens de Chinese filosofie vind je in alles –het universum- twee tegengestelde krachten of principes terug: Yin en Yang.

Deze beide tegengestelde krachten moeten we niet begrijpen in termen van ‘goed’ en ‘slecht’. Yin en Yang zijn altijd allebei aanwezig en ze hebben beiden hun specifiek nut. In het Westers denken zegt men wel eens ‘zonder het licht kan er geen donker zijn’. Donker betekent niet slecht, het heeft gewoon een ander nut dan licht.

Het is belangrijk dat Yin en Yang in balans zijn. In dit opzicht vormen ze eerder een dynamisch koppel. Hiermee bedoelen we dat het balanspunt tussen twee ‘uitersten’ -polariteiten- kan verschuiven naargelang de omstandigheden. De polariteiten werken elkaar niet tegen, ze vullen elkaar aan. Bij complementaire kleuren is het net zo: ze worden vaak verkeerdelijk tegengestelde kleuren genoemd, terwijl ze elkaars kwaliteiten aanvullen. Soms is het verstandig om naar de ene kant op te schuiven, in andere omstandigheden is het dan weer beter om naar de andere kant te schuiven.

De Yin-Yang figuur omvat dit allemaal. Als het goed is, zien we perfecte symmetrie, perfecte harmonie, enkel vloeiende lijnen, natuurlijke flow … .

Een Yin-Yang tekening kan op verschillende manieren toegepast worden in en rond je woning. Je kan ze tekenen, schilderen, op een muur of een deur zetten, maar je kan ze bijvoorbeeld ook in je tuin maken, en de vlakken ‘inkleuren’ met sierkeien of met planten. Deze foto laat zien hoe wij er gebruik van hebben gemaakt om de centrale zone van ons terras om te vormen tot een meditatie- of krachtplaats.

Hoewel het tekenen van deze prachtige figuur op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is er een methode om ze eenvoudig en correct te ontwerpen. Wij leren je graag hoe je dit precies doet. Om het ontwerp te leren maken, werk je gemakkelijkst op een blad papier. Daarbij hebben we enkel een potlood, en gom, een lat en een passer nodig. Wil je de tekening later bijvoorbeeld in de tuin maken, dan gebruik je een meter, een winkelhaak en een stuk touw (om de cirkels mee te vormen).Yin-Yang tekening ontwerpen 1


We beginnen eenvoudig met een vierkant te tekenen. Op een blad papier kan je gemakkelijk een perfect vierkant afmeten tegen de rand van het blad. Voor grote exemplaren op een muur of in de tuin heb je hierbij een winkelhaak nodig.

Yin-Yang tekening ontwerpen 2

 

Vervolgens tekenen we de 2 middellijnen door het vierkant. De bedoeling hiervan is dat je het middelpunt hebt van het vierkant. Dit middelpunt vind je ook door de 2 diagonale te tekenen, maar dan zetten we straks vast, dus houden we ons bij de middellijnen.

Yin-Yang tekening ontwerpen 3
 
 
 

Vanuit het middelpunt van ons vierkant tekenen we nu een cirkel die perfect in de 4 zijden van het vierkant past. Je figuur zou er nu als volgt moeten uitzien:

Yin-Yang tekening ontwerpen 4

 

Bepaal nu het middelpunt van de 2 cirkelstralen die in elkaar verlengde liggen. Eenvoudig uitgelegd: elke middellijn wordt door de andere middellijn in twee verdeeld. Op die manier vormen ze samen het kruis. Eén helft van de middellijn is gelijk aan de straal ven de cirkel. De tekening hiernaast maakt duidelijk wat we bedoelen. In vergelijking met de vorige tekening zie je nu de 2 stippen.

Yin-Yang tekening ontwerpen 5

 Teken nu vanuit de bovenste stip een cirkel die precies past tussen de horizontale middellijn en de bovenzijde van het vierkant.

Yin-Yang tekening ontwerpen 6

 


Teken nu op dezelfde manier een tweede cirkel met de onderste stip als middelpunt.

 

Yin-Yang tekening ontwerpen 7In wezen is je Yin-Yang ontwerp nu zo goed als klaar. Misschien zie je de uiteindelijke figuur al ontstaan? Nu is het kwestie van enkele lijntjes weg te gommen. Gom telkens de helft weg van de 2 kleine cirkels die je net getekend hebt. Let wel: gom de tegenoverliggende helften weg. Geniet nu al even van je prachtige Yin-Yang ontwerp!

 

Yin-Yang tekening ontwerpen 8

 

Om het geheel nu volledig af te werken, hoeven we enkel nog 2 kleine cirkeltje te tekenen. Ze vormen als het ware de oogjes in de figuur. Bepaal zelf de grootte van deze cirkeltjes naar je eigen smaak. Je tekent ze eenvoudig vanuit dezelfde 2 stippen die je voor de 2 vorige cirkels hebt gebruikt. Als alles goed is, zou je resultaat er nu zo moeten uitzien:

 

Yin-Yang tekening ontwerpen 9

 


Rest je nu enkel nog om de middellijnen en eventueel het vierkant weg te gommen. Ziedaar je zelfgemaakte Yin-Yang tekening!

 

We hopen van harte dat je nog veel genoegen gaat beleven aan je nieuwe vaardigheid. Als je nog vragen of suggesties hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@avalonbelgium.be, via 03/289.90.67 of 048/5/83.13.62.