Kleurenhealing

Kleurenhealing: welzijn door Licht en Kleur

Kleurenhealing voor de kleur-mens

De heilzame effecten van Licht en kleur, of kleurenhealing, zijn al gekend sinds duizenden jaren. In de oude culturen van Egypte, Griekenland en China gebruikte men al kleuren om het welzijn te herstellen. Met succes. Door de eeuwen heen zijn licht en kleur op verschillende manieren toegepast. De kennis en de ervaring over deze toepassingen werd steeds rijker en dieper.

In onze moderne wereld, waarin de geneeskunde technologisch hoogstaand is, klinkt kleurenhealing misschien zweverig en ‘raar’. We moeten hierbij heel duidelijk zijn: kleuren genezen géén ziektes! Bij gelijk welke ziekte, hetzij lichamelijk hetzij geestelijk, moet men een reguliere arts of een psychiater raadplegen! Licht en kleur kunnen wél bijdragen aan het welzijn van de patiënt, naast een eventuele reguliere behandeling bij een arts. Bovendien kunnen kleur- en lichttherapie ondersteunen wanneer iemand zich (helemaal) niet goed voelt, maar wanneer er geen klachten zijn waarvoor een arts nodig is. Enkele voorbeelden: liefdesverdriet, zich niet goed in zijn vel voelen, rouw … .

Belangrijk: healing is niet noodzakelijk behandelen. Healing begint bij inzicht. Inzicht in patronen van denken of doen, inzicht in invloeden van de omgeving, alles wat duidelijkheid kan brengen over de moeilijke toestand waarin iemand zich bevindt, maakt openingen en biedt perspectieven. Precies bij deze inzichten spelen kleuren een voorname rol. Door verschillende technieken worden onbewuste patronen en processen via kleur naar het bewustzijn gebracht. Het vergt enkel een goede healer om dit mogelijk te maken. Niet de healer moet ‘vertellen’ wat er aan de hand is, de healer moet een veilige ruimte en de omstandigheden creëren waarin de cliënt zichzelf durft te verkennen.

De betekenissen van de kleuren zijn doorheen tijd en ervaring ontcijferd. We kennen een hele kleurentaal. We moeten echter een onderscheid maken tussen de algemene betekenis van een kleur, en de specifieke manier waarop een cliënt die bepaalde kleur aanvoelt. Een voorbeeld maakt dit duidelijker: rood is algemeen gesproken symbool voor actie, daadkracht, drive, passie. Een opwekkende, opzwepende kleur dus. Dat is inderdaad het effect van rood op een groot deel van de mensen. Denken we hierbij aan onderzoek dat aantoont dat een rode wagen vaker leidt tot een heftigere rijstijl. Er zijn echter ook een aantal mensen die bij rood tot rust komen. Rood kalmeert hen, en dat is net het tegenovergestelde.

Nu kan je denken: “Zo heb je altijd gelijk”. Neen, echt niet. Precies hier komen de kwaliteiten van een goede kleurenhealer in het spel. Niet sturen is de boodschap, maar luisteren naar de cliënt en onduidelijkheden proberen te vertalen.

Healen met licht en kleur brengt dus inzicht. Vervolgens kunnen ze eveneens gebruikt worden als praktische kleurenhealing. Denken we hierbij aan speciale lampen met helder licht die helpen bij neerslachtigheid. Maar het kan ook heel subtiel werken. Als je bij jezelf nagaat, vind je vast herinneringen waarin jij je net heel goed voelde in bepaalde kleding, of waarin een kamer in een bepaalde kleur jou ineens in een andere stemming bracht. Vraag jezelf eens af waarom je deze morgen die groene trui of die blauwe broek wou aantrekken. Het antwoord zit dieper dan je zou denken.

Primaire kleuren in Yin-Yang
Drievoudige Yin-Yang in primaire kleuren en hun complementaire kleur.

Elk levend wezen streeft bestendig naar evenwicht, op alle vlakken. Perfect evenwicht op alle vlakken noemen we gezondheid. Honderden processen werken de hele tijd door in ons lichaam. Ze lopen zonder dat we dat weten, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Je kan het eenvoudig testen: ga even op één voet staan. Je hoeft je andere been niet veel van de grond te halen. Voel wat er in je enkel gebeurt. Voel wat er in je been gebeurt. Je enkelgewricht is bestendig aan het bewegen, zonder dat je er iets hoeft voor te doen. Dat is je lichaam dat in evenwicht wil blijven. Van zodra je je enkel ‘op slot’ zet, ga je omver.

Diezelfde processen lopen ook op biochemisch, hormonaal, emotioneel, mentaal vlak. Het automatisch werken om de balans te herstellen op emotioneel vlak bijvoorbeeld kan je onbewust doen grijpen naar dat rode truitje. Je merkt toch dat mensen dadelijk veel vrolijker worden als er veel zonlicht is. Als je goed kijkt zie je zelfs dat ze meer rechtop lopen. Ze worden als het ware groter. Ze ‘trekken naar het Licht’, net zoals de planten, waarbij dat overduidelijk te zien is.

De magie van kleur is bijzonder. Haar effecten eveneens. Bij Avalon hebben we ongelooflijke resultaten gezien van werken met kleur. Zoals beloofd werken we aan een reeks teksten en video’s over de betekenissen van kleuren. Hou deze website in de gaten. Van zodra we materiaal klaar hebben, brengen we het hier beschikbaar.

Aarzel niet om ons te contacteren als je vragen hebt: info@avalonbelgium.be.