De drie primaire kleuren

De drie primaire kleuren uit de kleurencirkelDe drie primaire kleuren

In de kleurenleer kennen we drie primaire kleuren: blauw, geel en rood. Ze staan respectievelijk in relatie tot de keelchakra (vijfde niveau), de zonnevlecht (derde niveau) en de basischakra (eerste niveau). De keel -hals-  draagt het hoofd, het denken. De zonnevlecht -middenrif- draagt het hart, het voelen. En het bekken vormt de basis en verbindt deze met de Aarde via de benen en de voeten.

Als we enkel naar de drie primaire kleuren kijken, zien we de thema’s, of de boodschappen, van de kleuren algemener dan in een systeem met zeven chakra’s. Voor we verder gaan nog even benadrukken: het maakt niets uit hoeveel chakra’s jij hanteert. Hier bestaat geen unieke waarheid. Meer chakra’s betekent gewoon een verdere verfijning of nuancering van de bijbehorende thema’s.

De drie primaire kleuren blauw, geel en rood komen in deze volgorde. Ze vormen bovendien een cyclus:

◊   blauw – eerste primaire kleur – een conceptueel begin, een leegte die uitnodigt om ingevuld te worden. Het Zielsniveau.
◊   geel – tweede primaire kleur – een bewustzijn verschijnt in het blauwe veld. Het persoonlijkheidsniveau.
◊   rood – derde primaire kleur – het bewustzijn manifesteert in een fysieke vorm. Rood maakt onthechting mogelijk, om te kunnen overgaan naar blauwe veld.

 

Blauw

Primaire kleuren: blauwIn den beginne was er het Woord, logos in het oud Grieks. Logos betekent ook orde, zoals in logica. Een oer-orde is een soort matrix die een goede orde schept. Ze is integer, eerlijk, en streeft naar het goede voor iedereen. Ze streeft Vrede na, niet zozeer als tegenstelling tot strijd, maar als stil fundamenteel Zijn. Blauw kalmeert.

Woorden scheppen orde in onze manier van communicatie. Blauw staat in relatie tot de keel, de communicatie. De kracht van woorden is gigantisch: enkele welgemikte woorden kunnen iemand doen groeien … of totaal de grond in boren. Een auteur is iemand die zich uitdrukt via woorden. Een autoriteit die iets te zeggen heeft.

Blauw is het lege, onbeschreven blad. Het doet ons denken aan het uitspansel: de blauwe lucht zonder enig wolkje. De leegte is stil, rustig. Er lijkt niets te bewegen, er is niets te zien. Eenzaamheid, isolatie. En toch omvat dit blauwe veld alles. Een leegte nodigt uit, trekt aan. Het is ‘ja’ zeggen.

Daardoor symboliseert blauw voor ons het Zielsniveau. De Ziel als beginsel, en als alles omvattende integere Matrix. In onze Ziel zijn we integer, eerlijk, in totale vrede.

 

Geel

Primaire kleuren: geelPlots verschijnt aan de blauwe hemel een gele stip: de zon. Stralend, fel licht dat warmte geeft. Als de zon schijnt, worden mensen blij en energiek. Geel staat voor vreugde, voor plezier, voor de lichtheid van het bestaan. Geel maakt vrolijk en licht. Ze is de spotlight die de persoon op het toneel in de schijnwerper zet.

De gele stip die vanuit het Zielsniveau verschijnt is een bewustzijn, een id-entiteit. Deze id-entiteit begint zich te onderscheiden, op weg naar zelfstandigheid en toch onlosmakelijk verbonden met de blauwe oorsprong. Daarom zegt men ook dat geel de brug vormt tussen Ziel (blauw) en Lichaam (rood). Het bewustzijn is nog geen mens. Het is een mens in wording. Stilaan komt een antwoord op de vraag “Wie ben ik?”. Eens geïncarneerd als mens hebben we de neiging om ons te spiegelen aan anderen, of om te proberen voldoen aan de eisen van anderen. Zo gaan we letterlijk verder weg van onze eigen identiteit. Daarom noemen we geel het Persoonlijkheidsniveau.

Geel wordt verbonden aan de derde chakra, de zonnevlecht. De zonnevlecht is een belangrijk zenuw-knooppunt in het midden van ons lichaam. Dit knooppunt slaat vaak in een knoop. Dan worden we nerveus, gespannen. Onze verteringsorganen zitten daar, en geel is dan ook verbonden met het verteren van dingen. Het is een proces van dingen verwerken, lichamelijk, maar even goed mentaal en emotioneel.

 

Rood

Primaire kleuren: roodVanuit het blauwe Zielsniveau is een geel bewustzijn tevoorschijn gekomen. Dit kan nu incarneren. Dat betekent letterlijk “in het vlees komen”. Een mens wordt geboren, en komt in een fysiek lichaam op de wereld.

Vanaf dat moment is er een begrenzing. Het menselijk lichaam is, in tegenstelling tot een Ziel of een Bewustzijn, begrensd. Geen mens wordt vier meter lang, heeft armen van drie meter, of heeft een slurf. Maar qua prestaties is een mens beperkt. Mensen kunnen niet vliegen of tien meter hoog springen. Mensen worden ook ziek, het lichaam faalt soms. Rood heeft te maken met grenzen stellen, neen zeggen.

Rood is de kleur van overleven. De voorplanting speelt zich af via de organen in het bekken, en een baby wordt geboren doorheen het bekken. Niet enkel de voortplanting, maar ook passie en liefde zijn betekenissen van rood. Overleven is het enige oer-instinct van elk levend wezen. Heel het menselijk lichaam is ‘ontworpen’ tot overleven. Daarom is dit de sterkste kracht die we in ons hebben. Rood staat voor deze sterke kracht. Ze is in staat bergen te verzetten. Rood activeert, wekt op.

 

We brengen hier slechts in een notendop enkele betekenissen van de drie primaire kleuren. Hiermee kan je al aan de slag. Elke kleur zal immers een effect hebben volgens haar betekenissen. Zo heb je al wat aanwijzingen die je kunnen helpen bij het kiezen van je kledij, kleuraccenten in je interieur enz. Wil je nog verder gaan, dan kom je bij kleurenhealing: dat is niets meer of niets minder dan het aanwenden van kleur en licht om je welzijn te verbeteren. Je kan dit zelf toepassen als je edelstenen of kristallen kiest. Gebruik de kleur als richtlijn voor wat je nodig hebt. Durf daarbij op je gevoel vertrouwen.

Heb je vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@avalonbelgium.be.